søndag den 5. februar 2012

Exarchias Stjerner

Natten blev lang og i dag gik alt lidt langsommere, revolutionen var udskudt, i hvert fald et par dage. Det er søndag, og jeg havde aftalt at tage ud og se Asteras Exarchion (Exarchias Stjerner) spille, sammen med Peter og hans venner. Asteras er et fodboldhold hvor der står ACAB på trøjerne, hvor fansene ikke råber sexistiske udtryk, og hvor de fleste kampråb ikke handler om fodbold, men om politiet og kapitalisme. Og så er det fodboldholdet som de fleste anarkister fra Exarchia støtter. De ligger næstsidst i landets 3. bedste række og de fleste spillere er fra det antagonistiske miljø, hvilket betyder at hver gang der har været store demonstrationer eller riots, er tempoet endnu langsommere til kampen dagen efter. Perfekt søndagsudflugt, tænkte jeg.

Jeg blev hentet kl. 12 af Peter på motorcyklen og vi kørte til Exarchia, drak en kop kaffe og hang ud før vi skulle af sted mod kampen. Det var tydeligt at alle folk stadig snakkede om demonstrationen i går, og de samme blandede følelser blev udtrykt. Alle lod til at have tømmermænd, så jeg var ikke alene. Vi fik arrangeret en bil, da vi skulle ud til en forstad for at se kampen som denne søndag blev spillet på udebane. Det blev en meget lille faldefærdig bil, som lige til nød kunne indeholde fire store drenge og en lidt mindre pige.

Vi kørte igennem nogle af de fattigste kvarterer i Athen, og det så ikke godt ud; en masse smadrede tomme huse, hjemløse og narkomaner der tågede rundt. Det er her de fleste migranter finder sammen i små usle lejligheder uden varme, hvor man typisk er omkring 15-20 mennesker om at betale lejen, og derfor sover i skift. Og det er på samme tid også her fascisterne holder til. Peter pegede på en park mens vi kørte forbi, det var fascisternes park og ingen migranter fik lov at gå derind uden at få tæsk eller det der var værre. Her er det kommet til mange sammenstød mellem fascister og grupper fra det antagonistiske miljø. Sidste år foretog fascisterne sig et pogrom mod migranter, og erklærede dele af kvarteret for racerent. En ung mand fra Bangladesh blev ved denne lejlighed stukket ihjel med en kniv. Det var tydeligvis ikke et kvarter jeg havde lyst til at opholde mig i, også selvom jeg pga. min hudfarve sikkert var mere velkommen end de fleste der boede der.

Vi nåede frem 10 minutter inde i kampen og Asteras var allerede bagud 0-1. Der var vel nok omkring 200 mennesker for at se kampen, heraf var 190 af dem fra Exarchia, og det var på modstanderens stadium. Exarchias tilhængere er den største supportgruppe i 2. og 3. division, og kendt over hele Grækenland for deres politiske budskaber. Som Peter sagde, hvis Asteras rykker op så er der fest, hvis Asteras rykker ned er der fest, og hvis Asteras holder deres position er der fest. Ingen af spillerne får penge, i stedet går indsamlede penge til politiske fanger fra miljøet. Tempoet var ganske rigtigt ikke særlig højt, bolden fløj rundt i luften det meste af tiden, men begge hold havde nogle gode spillere, og der blev sunget, råbt og grint en masse. I de sidste minutter, mens kanonslag bragede og små flasker raki blev delt på tribunen, spillede Exarchias Stjerner sig op på 1-1 og der udbrød en række fællessange. Det lykkedes mig at oversætte en enkel: ”The banks to ashes and the cops in grave!”



Ingen kommentarer:

Send en kommentar