mandag den 20. februar 2012

Repressionen

Siden søndag d. 12. Februar, hvor hundredetusinde af mennesker over hele Grækenland, gik sammen på gaden mod de nye vanvittige forringelser, og det meste af Athen centrum stod i flammer, har politistaten og repressionen ikke overraskende intensiveret sin magt. Jeg kunne skrive meget om politiets massive magtudførelse her i landet, og det har jeg da også gjort glimtvis i tidligere indlæg, det er personligt den mest ekstreme repression jeg har oplevet i mit liv, på lige fod med Syrien som jeg besøgte for 4-5 år siden.

Det græske politi, er det næststørste i Europa (for hver 303 person er der 1 politimand) og det er på trods af at kriminalitetsraten (indenfor voldelig kriminalitet som voldtægt, overfald, mord osv.) er en af de laveste i EU. Derimod er den politiske ”kriminalitet” højere end noget andet EU land. Som læseren måske kan fornemme er der dagligt voldelige sammenstød mellem politiet og befolkningen her. Udover det kæmpemæssige politikorps, råder Grækenland også over den største hær per indbygger indenfor NATO, som vil kunne indsættes som supplement til politiet, i tilfælde af en borgerkrig. Der er værnepligt for alle mænd i alderen 18-30 år, og man skal være overbevisende sindssyg for at undgå det obligatoriske år i den græske hær. Værnepligten er noget jeg håber på at vende tilbage til en anden dag.

Denne massive ”sikkerhedsforanstaltning” er naturligvis ekstrem dyr; af alle NATO lande, er Grækenland klart det land der bruger flest midler på militæret, så meget som 3,1% af deres BNP (ca. 690.000.000.000 €). Og dette tal er lav sat, eftersom ingen lande offentligt siger hvor meget af deres statsbudget går til militæret. Desuden er Grækenland det land i EU som importerer flest våben per indbygger, og under denne kapitalistiske krise er tallet kun skudt i vejret. Den store import af især tyske våben, har da også været hentydet til i mange analyser, som årsagen til Tysklands stædige forsøg på at låne den græske regering penge. Det kan altså ikke udelukkes at et af de elementer der har været med til at bringe Grækenland i dyb økonomisk krise, er de astronomiske midler det illegitime regime bruger på at beskytte sig mod sin egen befolkning.   

Men for at vende tilbage til politiet: Det er ikke nogen nyhed at det græske politi er brutalt, det har de været kendt for ude i verden i lang tid. Inden jeg kom hertil, har jeg set utallige videoer af græsk politis korrupte og voldelige metoder mod immigranter, anarkister og hjemløse, men altså også mod helt almindelige mennesker, kærestepar der sidder lidt for tæt på noget ballade, ældre mennesker der råber efter politiet og i det hele taget hvem som helst som står i vejen for dem. Seneste absurde eksempel var således forleden dag, hvor politiet iført kampuniformer jagtede folkeskolelever rundt på Syntagma pladsen, sprøjtede tåregas i øjnene og uddelte tørre tæsk til de meget unge mennesker. Der er desuden utallige eksempler på hvorledes politiet og fascisterne samarbejder i forbindelse med kampe mod demonstranter eller til rydninger af besatte bygninger osv. Ifølge mine kammerater her, bruger politiet også meget ofte ulovlige metoder til indhentning af information, såsom bestikkelse af narkomaner, hash-sælgere og kriminelle bander, som konstant bevæger sig ind og ud af Exarchia og det antagonistiske miljø.

Det retslige system er også fedtet godt ind i det her, og der er igen utallige eksempler på ulovlige fængslinger og rettergange. Politiet anholder ikke lige så mange mennesker under uroligheder her som de gør det i Danmark. Til de store demonstrationer hvor flere hundredetusinde mennesker er samlet og hvor det ofte kommer til voldsomme sammenstød med politiet, er der som regel ikke flere end 100 anholdte. Det lader til at politiet foretrækker at gennemtæske folk her, i stedet for at anholde dem. Mine kammerater forklarer det med, at fængslerne simpelthen er for fyldte, og staten har ikke råd til at fængsle flere end de gør. Når politiet så endelig anholder nogen, er det ikke nødvendigvis fordi de har gjort noget ulovligt, beviserne bliver først fabrikeret bagefter, f.eks. ved at en tilfældig politimand beskriver udseende på en af de anholdte. Forleden dag, så jeg en video med en ung dreng som bliver snuppet af politiet under nogen uroligheder, i videoen ser man tydeligt hvordan politifolk tager hans taske af, og mens nogle betjente holder ham hen, planter to andre betjente et par molotovcocktails i drengens taske. Så har de pludseligt fundet frem til den skyldige

Det er svært ikke at blive berørt af politiets tilstedeværelse når man bevæger sig rundt i byen. De kan stå på hver et hjørne, kropsvisiterer en på åben gade og bortføre en hvis de finder man er mistænkelig. De står altid i grupper på mindst 6, iført skimasker, hjelme, gasmasker, skjolde og dragter der kan modstå ild og alle slags slag. På kroppen bærer de alt det nyeste isenkram, såsom peberspray, tåregas, knipler (som de ofte vender om, så de kan slå med håndtaget der er mindre polstret), små brandslukkere, flash granater, pistoler der kan skyde med gummikugler, Koch-pistoler med skarpe kugler og Uzi-maskinpistoler. Og på trods af alt udstyret, er de hurtige og mobile og ikke bange for at sætte i løb mod en gruppe demonstranter. Under sammenstød med demonstranter, bevæger politiet sig som regel rundt til fods i grupper på 10-15 betjente, og opstiller sig i lange linjer så de fylder mindre og er svære at ramme, kun meget sjældent ser man brede kæder af politifolk. Når de ikke er ude på gaden til fods eller på motorcykler, sidder de i busser som fungerer som mobile politistationer, placeret forskellige strategiske steder i byen. 

Politiet er opdelt i mindst 14 forskellige enheder, som hver dækker alt fra grænsekontrol, til narkotika, organiseret kriminalitet og så selvfølgelig riots. Siden oprøret i december 2008, har politiet fået endnu flere beføjelser, heriblandt den berygtede DELTA-motorcykel enhed, som mere har karakter af en voldelig bande end en politienhed. Denne enhed opererer på egen hånd, og bliver kun sat ind mod oprørere i voldelige sammenstød med politiet, typisk i forbindelse med større demonstrationer. De kører altid to på motorcykler i korteger på 8-10, de er den hurtigste og mest mobile enhed, og deres primære funktion er at sprede grupper med tæsk. Sidste år kunne en avis dokumenterer at motorcykel-enheden havde direkte forbindelse til den fascistiske bevægelse. Der har været meget kritik af denne enhed, som også er blevet taget ud af brug efter massivt pres, men de er altså vendt tilbage og jeg har ved flere lejligheder set deres voldsomme brutalitet på gaden, det er ikke for sjovt.

Politiet har da også adskillige mord på deres samvittighed, og her mener jeg ikke kun de folk som den unge Alexandros Grigoropoulos og de mange før ham, som man ved er blevet dræbt af politiet. Men også alle dem som man ikke hører om, typisk de illegale immigranter, som dør uden nogen nogensinde hører om det. Som jeg også har skrevet før, så er det altså ikke så underligt at den almindelige befolkning nærer et så stort had til landets politi.

Mine kammerater går altid på Athens Indymedia inden de bevæger sig uden for en dør, specielt alle dem som bor i Exarchia, politiets mest fjendtlige kvarter. Man ved aldrig om der lige har været ballade, eller om politiet er vej på vej ind. Athens Indymedia er den mest brugte Indymedia i verden, og fungerer som en åben uafhængig informations portal. Her annonceres demonstrationer, blokader, strejker, aktioner, og forskellige grupper publicerer ofte deres manifester eller analyser her. Desuden bliver hjemmesiden brugt til at informere om hvor politiet står, om de kropsvisiterer folk eller om der er en motorcykel-enhed på vej. Mine kammerater tjekker derfor konstant hjemmesiden for de nyeste informationer, for således at kunne bestemme hvad de skal tage med sig eller ikke tage med sig, og hvilke veje de skal gå af.

Derfor var der også stor forvirring og vrede, da Athens Indymedia pludseligt var lukket ned henover weekenden. Dette skete sjovt nok også under de voldsomme kampe søndag d. 12. Februar, og folk fra den antagonistiske bevægelse beskylder politiet og staten for at have lagt hjemmesiden ned. Athens Indymedias server står godt beskyttet et sted på det Polytekniske Universitet, og er altså umiddelbart ikke så let at komme i nærheden af. Men både i søndags d. 12. og nu henover weekenden, har staten simpelthen lukket for strømmen til universitet og dermed stoppet serveren. Dette lugter meget af statens nyeste fornyet repression og forsøg på at slå ned på opstanden.

I weekenden faldt jeg over en tilfældig avis, som dybt ulovligt havde publiceret billeder af 5 forskellige mennesker som var blevet anholdt efter de voldsomme sammenstød søndag d. 12. På et opslag med billeder fra de voldsomme kampe og det store varehus i brand, var der opsat politiets identifikations-billeder af de anholdte. Nu havde man altså flået hætterne af de ”voldelige anarkister”, præcis som den konservative Samaras havde ønsket det sig. Disse anholdte er sammen med en masse andre fanger, blevet fængslet før en egentlig rettergang har fundet sted, og som meget vel kan tage lang tid at gennemføre. Nu blev disse tilfældige mennesker udstillet som de skyldige i de massive uroligheder og nedbrændinger af banker og historiske bygninger, og politiet bad samtidig befolkningen i aviser og fjernsynet, om hjælp til indhentning af ’informationer’ om disse mennesker.

Denne massive repression og statens og politiets metoder, ville være dybt ulovlige i noget andet såkaldt EU land, men i en undtagelsessituation som den Grækenland befinder sig i, er der åbenbart ikke noget der hedder retfærdighed.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar